Ljubav, vera, nada

E-mail Print PDF

Vlada Radmanović u društvu Marina Sedlačeka

JUBILEJ 15 godina YUBAC FRUTELLA kampa (5)

Ni NATO bombardovanje 1999. nije zaustavilo rad YUBAC, što dovoljno pokazuje s koliko entuzijazma su čelnici ove košarkaške radionice želeli da dostignu danas već ostvareni cilj, da kamp postane najbolji ove vrste u Evropi.

- Tradicionalno je kamp svake godine s radom počinjao na leto, a te godine je zbog straha od bombi roditeljima naših kampera košarka bila u drugom planu, gotovo sve ekskurzije su bile otkazane. Stoga, ni mi iz YUBAC-a do poslednjeg trenutka nismo znali da li ćemo uopšte uspeti da sprovedemo plan i program. I ja sam bio mobilisan tri meseca, sa svih strana su stizali problemi, a zbog negativnog marketinga Srbije deci iz inostranstva ni na kraj pameti nije bilo da dođu na Kopaonik. Čim je bombardovanje završeno, zazvonio nam je telefon u kancelariji. Javio se jedan dečak koji je još ranije uplatio mesto na kampu, pomislio sam, evo, zove da otkaže. Ispostavilo se da želi da nas zamoli da zameni smenu i tada je svima postalo jasno da YUBAC neće s radom prekidati ni te godine. Roditelji su sve više dobijali želju da pošalju decu na Kopaonik, na mesto gde bi što pre mogla da zaborave na sve ono strašno što se dešavalo. Ujedno, bila je to velika pobeda ljubavi prema košarci, a našim trenerima je sve to dalo dodatni motiv - priseća se Milan Opačić, direktor YUBAC-a.

Već sledeće godine YUBAC je u program uvrstio i zimski kamp Karataš u Lepenskom viru.

- Nastojali smo da pružimo mogućnost klubovima i kamperima da zimsku sezonu provedu u odabranom mestu radeći na usavršavanju košarkaških znanja i veština - dodaje Opačić.

Pošto je YUBAC uveliko probio magični broj od 1.000 dece po sezoni, domaćin je odlučio da kamperima ponudi još bolje uslove.

- Odlučili smo da se 2001. godine premestimo na vrh Kopaonika u okviru Sunčanih vrhova, na najatraktivnijem delu ove planine. Veća nadmorska visina odgovarala je nameni kampa, a na raspolaganju smo imali i zatvorene terene i dodatni sportski sadržaj u okviru luksuznog hotela „Grand“. Na ovaj način znatno smo doprineli podizanju kvaliteta kampa, gde se radilo u manjim grupama, s proširenim programom. Prvi gost u novom ambijentu bio je Vladimir Radmanović, danas NBA zvezda LA Lejkersa - kaže Milan Opačić.

„Frutela“ uz YUBAC
Generalni sponzor kampa i ove godine biće „Frutela“. Milan Opačić, direktor kampa, i Slavko Tomić, komercijalni direktor „Frutele“, potpisivanjem ugovora obnovili su dosadašnju trogodišnju uspešnu saradnju.

Od Pljakića do Ivkovića
Dragoljub Pljakić
Željko Obradović
Marin Sedlaček
Igor Kokoškov
Duško Vujošević
Željko Lukajić
Miljan Grbović
Dragomir Nikitović
Goran Miljković
Zoran Lukić
Milovan Stepandić
Aleksandar Trifunović
Zoran Sretenović
Vladislav Lučić
Veselin Matić
Rajko Toroman
Mihajlo Poček
Borivoje Cenić
Vlade Đurović
Luka Pavićević
Aco Petrović
Jovica Antonić
Dušan Ivković
*Ovo je spisak imena 20 vrhunskih trenera od njih 280 koji su radili u kampu

sponzori