Istorijat

kamp koji se voli

Više od 30 godina druženja sa mladim kamperima iz celog sveta.
Košarkaški kamp Yubac osnovan je 1991. godine kao rezultat potreba košarkaškog sporta u Srbiji postavljajući sebi, u samom startu, ciljeve na nivou ugleda naše košarke, a to je visok evropski standard od smeštaja do stručnog rada. Kopaonik je izabran za lokaciju održavanja Kampa, kao rezultat temeljnih analiza. U prvoj smeni boravilo je dvadesetak kampera sa kojima su radili treneri: Predrag Živojinović, Zoran Milinković i Zoran Baljić. Demonstratori na Kampu bili su, tada, mladi prvotimci Crvene Zvezde Dragoljub Vidačić i Dejan Tomašević.
Svojim kvalitetom i atraktivnošau već sledeće godine Kamp je, pored niza drugih, dobio i generalnog sponzora – Koncern Hemofarm. Hotel Junior sa svojim otvorenim terenima, ubrzo, postao je meta za mlade košarkaše. U smenama od 14 dana stotine kampera treniralo se od jutra do mraka po programu američkog kampa Five-star.
Za glavnog trenera 1995. godine, dolazi iskusni stručnjak Dragoljub Pljakić. Desetodnevni program se odvijao u šest smena. Kamp je posetilo nekoliko stotina mladih košarkaša. Već tada smo se svrstali u red vodećih kampova što je potvrdio dolazak Vlade Divca igrača Los Angeles Lejkers. Napisali smo prvi program rada baziran na našoj školi košarke.
Broj učesnika stalno raste. Prvi put smo imali preko hiljadu kampera. Medju njima je veliki broj devojčica. Na Kamp dolaze i klubovi da obave svoje pripreme. Pored naših promotera Tomaševića i Vidačića veliki broj prvoligaških igrača i trenera boravi na Kopaoniku, medju kojima su: Jovo Stanojević, Igor Rakočević, Aleksandar Trifunović, Vladislav Lučić, Milovan Stepandić, Vlado Đurović, Dušan Ivković i dr.
Već posle pet godina, s mnogo argumenata, mogli smo da kažemo da imamo najbolji Kamp u Jugoslaviji. Uveli smo specijalističke programe za devojke koji je vodio Dragomir Bukvić i za šutere sa glavnim trenerom Marinom Sedlačekom.
Prvi američki trener Rodžer Thomson stiže na Yubac 1998. godine. Dolaze deca iz Evrope. Za Kamp se interesuju velike kompanije, a NIKE postaje sponzor opreme. Košarkaški savez dodeljuje licencu Kampu kao znak kvaliteta.
Strah ljudi u Yubacu da bi sledeća godina mogla da bude loša demantovali su dečaci i devojčice, njih oko 600, koji su uprkos bombardovanju, posetili Kamp.
Ovo je bila naša poslednja godina u hotelu Junior u Brzeću. Kampovi za devojke, bekove i centre preseljeni su na Sunčane vrhove, zbog prebukiranosti opšteg programa i podizanja specijalističkih programa na viši nivo.
Kamp se 2001. godine, uz dugoročni ugovor sa kompanijom Genex, preselio na vrh Kopaonika i tako smo simbolično zauzeli visoko mesto medju evropskim kampovima ovog tipa. Yubac posećuje NBA igrač Vladimir Radmanović. Te godine počinje sa radom sudijski kamp. Sledeće godine Basketball kamp Yubac posetilo je oko 3.000 kampera iz 41 zemlje sa 4 kontinenta. Za 98 bekova i 89 šutera nije bilo dileme na koji kamp će doći na usavršavanje. Svetska kuća košarke FIBA poverila nam je evropske kvalifikacije za kadetkinje. Kampom za bekove rukovodio je Zoran Sretenović.Kao jedini kosarkaski kamp u Evropi 2003. dobijamo FIBA licencu. Sa FIVE-STAR, najpoznatijim kampom iz SAD, 2007, organizujemo zajednički kamp, po njihovom programu, što je njihov prvi dolazak u Evropu. Ta saradnja će biti nastavljena.. Organizacijom Basket festivala, za dečake i devojčice do 10 godina, Kampa za perspektivne sudije i Kampa za klupske pripreme, zaokružili smo sve segmente košarkaške igre. Kako bi zaštitili stručni rad i visok standard Yubaca smanjili smo broj učesnika na 200 po smeni, tj. 48 po specijalističkom programu. Kao gost na Kampu boravi Dušan Ivković i NBA igrači Željko Rebrača, Saša Vujačić, Raša Nesterović, Žarko Čabarkapa , Vladimir Radmanović, Sergej Monja i drugi. Praktično ceo jedan sastav za NBA diviziju.
Broj zemalja iz kojih nam kamperi dolaze se svake godine povećavao. Tome je doprinela i mogućnost da vide reprezentativce Srbije , koji su se za sva takmičenja pripremali u istim uslovima kao i oni. Na treninzima su ih posećivali Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović.. Najviše paznje im je posvećivao Vasilije Micić, koji je bio naš kamper i koji je, praktično, prve košarkaške korake imao na terenima Yubaca. Od našeg polaznika stigao je do najboljeg igrača Evrope – postao je MVP Eurolige za 2021. godinu. Uz vrhunske igrače, posećivali su nas i naši najbolji treneri - Saša Djordjević, Saša Obradović, a redovan gost je g. Svetislav Pešić.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram